Dzięki swoim nieocenionym właściwościom olej z pestek dyni, znalazł zastosowanie już w medycynie ludowej. Był wykorzystywany jako lek na prostatę i różne stany zapalne i infekcje.

Zastosowanie:

Olej z pestek dyni, szczególnie zalecany jest osobom, borykającymi się z pasożytami, schorzeniami układu moczowego. Swoje zastosowanie znalazł również w kosmetyce. Wykazuje działanie pomocnicze w nawilżeniu skóry i wzmocnieniu włosów.

Oprócz dobroczynnych kwasów nienasyconych, w składzie oleju z pestek dyni znajdziemy również witaminy A, B, D i E. To również źródło mikroelementów, jak potas, selen, cynk i innych substancji jak fitosterole i skwalen. 

We współczesnej medycynie, głównie niekonwencjonalnej, stosowanie oleju na wszelkie pasożyty jest powszechną praktyką. Alkaloidy, uszkadzają układ nerwowy pasożytów, przyspieszają proces ich usuwania, a także przy okazji oczyszczając organizm z innych toksycznych substancji.

Olej z pestek dyni posiada orzechową nutkę zapachową i smakową. Używany jest w kuchni, głównie na zimno, gdyż wysoka temperatura niszy wartościowego substancje w nim zawarte. Może być więc dodatkiem do sałatek, chleba, sera białego, jajek, surówek. Można również spożywać go bezpośrednio. 

Produkt przechowywany jest w zaciemnionej, szklanej butelce, co gwarantuje zachowanie jego wszystkich właściwości prozdrowotnych.

Właściwości:

Wartość odżywcza produktuW porcji 10 g (łyżka stołowa)%RWS w 10 g
Wartość energetyczna370 kJ/90 kcal4 %
Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

jednonienasycone kwasy tłuszczowe

wielonienasycone kwasy tłuszczowe

10 g

1,8 g

3,2 g

4,8 g

14 %

9 %

Węglowodany;

w tym cukry

0 g0 %
Błonnik0 g
Białko0 g0 %
Sól0 g0 %
Omega-30,1 g
Omega-64,8 g

RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej.

Dane podane w tabeli pochodzą ze strony producenta.

Przechowywanie

Zaleca się przechowywanie w suchym, chłodnym oraz zacienionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 4 tygodnie. Osad lub zmętnienie to zjawisko naturalne, które nie wpływa na jakość i wartość odżywczą oleju.

Kraj pochodzenia: Polska

Data ważności: